{ "title": "Doğumda Epidural Anestezi", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Dogumda-Epidural-Anestezi-34719.jpg", "date": "20.01.2024 04:06:20", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "
Doğumda Epidural Anestezi: Halk arasında, ağrısız doğum olarak da bilinen ağrıyı dindiren bölgesel uyuşturma yöntemidir. Vücudun herhangi bir yerinde bulunan ağrıları dindirmek için kullanılmaktadır. Epidural anestezi yöntemi ile hem normal doğumlarda hem de sezaryen doğumlarında sürekli kullanılmaktadır. Doğumda epidural anestezi ile başka ameliyatlarda yapıla bilmektedir. Kadın doğum ameliyatın, genel cerrahi ameliyatı, meme, estetik ameliyatlarında kullanılmaktadır. Sezaryen, apandisit, idrar yolları sorunu olan hastalarda, epidural anestezi yöntemi kullanılır. Ortopedik ameliyatlarda kol ve bacaklarda epidural anestezi uygulanmaktadır.

Doğumda Epidural Anestezi Nasıl Yapılır?

Epidural anestezi ameliyatında, omurilik kısmından ağrıları yok eden ağrı kesici ilaç edilir. İğne yapılacak kısım temizlenir. Bu ilaç verme işlemi bel veya kuyruk sokumundan yapılmaktadır. Buna karar verecek anestezi uzmanıdır. Genel anestezi ameliyatından farklı yanı ise hastanın ameliyat esnasında her şeyden haberdar olmasıdır. Sadece belden aşağısına anestezi uygulandığı için hasta uyanık konumdadır. Doğum olma aşamasının tamamına şahit olmaktadır. Hiçbir şekilde ağrı hissetmediği için en az orada bulunanlar kadar rahattır. Hatta anne adayı, doğum sonuçlandığında bebeğini kucağına alma şansı bile bulabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı kadınlar, ağrı sıkıntısı yaşanmadığı için doğumda epidural anestezi çok tercih edilmektedir. Halk arasında çok yaygındır. Doğumda epidural anestezi, ameliyat sonrası ağrı oluşmasını engeller. Yan etkisi yok denecek kadar az görülür. Normal doğumlarda ağrıları gidermek, kişiyi acı çekmekten kurtarmak için de uygulanmaktadır.

Doğumda Epidural Anestezi Sakıncası

Doğumda epidural anestezi ameliyatında, yaşamı olumsuz etkileyecek hiçbir risk bulunmamaktadır. İlacın damardan verilmesi ile kasılma veya kalp atış ritminde düzensizlik olabilir. Düşük tansiyon, kullanılan ilaca karşı alerji duyulması, iğne yapılacak bölgenin mikrop kapması olabilir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, hastane hijyen koşullarının iyi olmaması bazı sıkıntılar yaratabilir.
" } ] }