{ "title": "Epidural Anestezi", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Epidural-Anestezi-67799.jpg", "date": "20.01.2024 18:28:23", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Epidural Anestezi, Doğum sırasında, anne adayının ağrısız ve sancısız bir doğum geçirmesi için belirli bölgeye lokal anestezi yapılmasına epidural anestezi denir. Birçok anne adayı doğum sırasında yaşadığı ağrı ve sancı durumundan dolayı, stres altında kalmakta ve çektiği sancı neticesinde yorgun düşmektedir ya da doğum esnasında tamamıyla uyutulma kaygısı da yaşamaktadır. Doğum esnasında sancı ya da tamamıyla uyutulma düşüncesi anne adayları için başlı başına bir kaygı bozukluğu yaratmaktadır. Tercihini sezaryenden yana kullanıyorsa ya da doktoru sezaryen yapılmasını belli sağlık problemlerinden dolayı uygun görüyorsa, anne adayı ameliyat esnasında tamamıyla uyutulmamakta olup, bilinci açık birçok süreci takip ederek operasyonu daha sağlıklı atlatabilmektedir.

Epidural Anestezinin Çeşitleri

Epidural anestezi, saf epidural anestezi olarak da bilinen hem sezaryende hem de normal doğumda uygulanabilen bir anestezi şeklidir. Spinal anestezi ise sadece sezaryende uygulanabilir. Hem epidural hem de spinal anestezinin bir arada uygulandığı kombine anestezi şekli ise sadece sezaryende olabilir. Sonuç itibariyle bütün anestezi çeşitleri hastanın belden uyuşturulması yardımıyla, ağrıyı sinirler yardımıyla beyne gönderen sistemi etkisiz hale getirmek için tasarlanmıştır. Genel anesteziden farkları ise hastanın operasyon sürecinde tamamıyla uyumaması, normal doğumda ağrıyı hissetmemesi, sezaryende ise ameliyat esnasında ağrısız bir şekilde süreci takip etmesi amaçlanır.

Normal doğumda uygulanan epidural anestezide hasta kasılmaları, doktorun doğum esnasındaki temasını, vücudundaki baskıyı hisseder. Yürüyebilir, bacak kaslarını kullanabilecek durumdadır. Spinal ve kombine anestezide ise hasta alt bölgesinde hissizlik oluşur ve bacak kaslarını kullanacak durumda olmaz. Yani belden aşağısı tamamıyla uyuşturulmuştur. Epidural anestezide, işlemin başlaması için 15-30 dakika arası geçmeli ve hastada ilacın etkisini göstermesi beklenirken, diğer anestezi çeşitlerinde operasyona hemen başlanabilir.

Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi uygulaması için hasta oturur şekilde ya da yan yatar bir pozisyon alır. Doktor, epidural diye nitelendirilen bölgeyi baş parmağı ile belirler ve o bölgeden içeriye ince bir iğne yardımıyla kateteri takar. İşlemden önce epidural bölge altına başka bir uyuşturucu ilaç enjekte edilir ki bunun sebebi kateter takılırken hasta acı hissetmemesi amaçlanır. Kateterin takıldığı bölgenin hijyeni de çok önemlidir. Bölge bakteri ve mikroplardan arındırılarak işlem gerçekleştirilir. Sonraki aşamada pompa yardımıyla kateterden içeriye, omurların arasından ilaç yavaş yavaş, belli aralıkla vücuda verilir. Doktor isterse ilaç verme işlemini kendisi de gerçekleştirebilir. Verilen ilaç omurlardaki sinirleri uyuşturarak beyne acı hissinin ulaşmasını engeller. Normal doğumdaki anestezinin etkisiyle sezaryendeki anestezinin etkisi farklılıklar gösterir. Doğum sürecinde annenin kasılmaları hissetmesi için epidural anestezi tercih edilirken, sezaryende kombine ya da sipinal anestezi tercih edilir. Doğum süreci bittikten sonra annenin isteğine göre kateter hemen çıkarılabilir ya da 24-48 saat süresince vücutta kalabilir.
" } ] }