{ "title": "Epidural Beyin Kanaması", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Epidural-Beyin-Kanamasi-52761.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:47", "author": "Hande TAŞER", "article": [ { "article": "Epidural beyin kanaması diğer adıyla epidural hematom beyindeki dura mater ile kafatası kemiği arasında kanın birikmesi demektir. Epidural kanama, ekstradural kanama olarak da bilinir. Kanın dura mater ile kafatası kemiği arasında birikmesi sonucunda beyin içinde basınç artışı olur ve bu basınç artışından dolayı ölüm gerçekleşebilir. Bu kanama nedeniyle beyinde yer alan hassas yerler zarar görür buralarda baskı oluşur ve beyin orta hattının kayması söz konusu olur.

Epidural Beyin Kanaması Neden Olur?

Bu kanamaların en önemli nedeni travmalardır. Travmaların sonucunda kafatasında yer alan damarlar zarar görür ve burada kanamalar olur. Beyin içinde basınç artışına sebep olan bu kanamalar ve kan birikimi sırasında kişi başlarda normaldir daha sonra kendini kaybedebilir. Travmalar sadece damarlara değil kafatası kemiğine de zarar verebilir bunun sonucunda oluşan tablo damarların hasar görmesiyle oluşan tablonun aynısıdır.

Travma sonucunda oluşan kan birikimi beyindeki her alanda gerçekleşebilir fakat özellikle temporal bölgede daha çok görülür.

Epidural Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Kusma, felç, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali görüldüğü durumlarda epidural beyin kanamasından şüphelenilmelidir. Kanama arttıkça bilinç kaybı oluşmaktadır. Kanama beyin sapına kadar ilerlediğinde solunum güçlüğü meydana gelir ve kanamanın daha da arttığı durumlar ölümle sonuçlanır.

Tanı

Günümüzde bilgisayarlı beyin tomografisi tanı koymak için kullanılmaktadır. Tanının konulacağı ilk zamanda çekilen kraniografilerin de kemikte meydana gelen kırığın gözlenmesi, incelenmesi ve tedavisi açısından önemi büyüktür.

Tedavi

Tanı konulduktan sonra ameliyat ile kan birikintisi boşaltılır. Kanamaların az olduğu durumlarda bilgisayarlı BT ile kanın geri emilimi izlenebilir, bu durumda ameliyat gerekmeyebilir.

Epidural beyin kanaması tanısı en erken dönemde konulmalı ve kan birikintisi boşaltılmalıdır. Aksi takdirde ölüm meydana gelir.
" } ] }