{ "title": "Epidural Hematom", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Epidural-Hematom-58754.jpg", "date": "18.01.2024 22:47:35", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Epidural hematom, beyin dokusunda oluşan bir kanamanın Dura-Mater ve kafatası kemiğinin arasında birikme oluşmasına denilir. Ekstradual hematom olarak da bilinen Epidural hematom, biriken kanın yaratmış olduğu beyin içi basınç artışı ile beyin ölümü gerçekleşmiş olur. Oluşan bu Epidural hematomlar ile değişik sayıda rakamlar söylenmekle beraber ortalama olarak %25 civarında ölüm oranından söz edilmektedir.

Epidural hematom en önemli ve birincil sebebi travmalardır. Özellikle de temporal şakaklarda (Kemikler) oluşan darbeler sonucu bu kemikte bir kırık ya da damar yırtılmaları sonucunda kan birikmesine yol açar. Yine aynı sebebiyete yol açan damar yaralanmaları da kemiğin yapısında oluşan kırıkların kan sızıntısı ile kan birikmeleri görülebilir. Epidural hematom beynin her bölgesinde görüleceği gibi en çok şakak kısımlarında, paryetal (Yan üst kısımlarında) ve arka bölgeler olan occipital bölgesinde görülmektedir.

Epidural Hematom Tanı ve Gelişme Süreci

Epidural hematom sonucu kanama oluşması ile ölüm arasındaki süreler de değişkenlik göstererek, kafatasının kapalı olması sebebi ile içeri hızlıca dolan arterial diye adlandırılan atardamarın kanaması ile durum kötüye gider. Bu gelişmeler sırasının yanında, bilinç kapanması, kusma, bulantı ve felç görülebilir. Fakat venöz diğer adı ile toplardamardan kaynaklı kanamalar uzun süreli gelişim göstermekle beraber klinik periyodu da gerektirir. Toplardamardan kaynaklı arteryal kanamalarda kısa bir süre içerisinde müdahale edilmezse beyin içindeki basınç artışı ile ölümde kaçınılmaz hale gelir.

Epidural hematom tanısında, günümüzde sıklıkla başvurulan yöntemlerin başında BT bilgisayarlı beyin tomografileri gelir. Buradaki kanamalar ve kanama alanı beyaz konveks şeklindeki bir alanda izlenmektedir. MRG Manyetik Rezonans Görüntüleme ise günümüzde hala pahalı olmakla birlikte, bu hastalığın acil tanısı için CT'ye göre önemsiz bir tetkiktir. Normal olarak çekilen kraniografiler ise ilk tanı anındaki kemiğin yapısındaki kırığın gözlenmesi ve gelişme sürecinin planlanması yönüyle önemlidir. Epidural hematomun oluşum sebebi travmaya bağlı görüldüğü için bununla beraber intraserebral hematom ve subdural hematom gibi oluşabilecek hastalıklarda tedavi sürecinde ve sonrasında takibe alınarak, hastanın tedavisi yapılır.

Epidural Hematom Tedavi Süreci

Epidural hematom tespit edildiği esnadan itibaren hastayı uzun ve zorlu yolculuk bekliyor demektedir. Epidural hematom tespit ediğinde yapılacak tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat ile kanamanın olduğu yeri boşaltmaktır. Beyin ve sinir cerrahisi tarafından yapılan ameliyat ile kanayan mevcut bölgelerde tampon uygulanır. Bazı hastalarda çok fazla etki yaratmayan Epidural hematomlarda cerrahi uygulanmayıp, seri çekilen bilgisayarlı beyin tomografileri ile izlemler yapılarak kanın emilimi izlenir. Oluşan bölgelerdeki kanın emilimi sonrası hastanın kliniğinde bazı dramatik düzenlemeler görülebilir. Fakat bu oluşan kliniğin düzelmesinin derecesi birden çok faktöre bağlıdır.
" } ] }