{ "title": "Epidural ve Spinal Anestezi", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Epidural-Ve-Spinal-Anestezi-26494.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:22", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "
Epidural ve Spinal Anestezi, belden aşağı uygulanan halk arasında ağrısız doğum olarak bilinen anestezi şeklidir. Epidural anestezi belden yapılan iğneyle enjekte edilir. Belden yapılacak anestesi bölgesi temizlenir, mikrop kapmasını önleyecek hijenlik sağlanır. Epidural anestezi ortalama 30 dakika sonra etkisini gösterir. Ağrısız doğum veya sezaryen operasyonunda ağrıyı ortadan kaldırmak için yapılan bölgesel anestezi şeklidir. Epidural anestezi normal doğumda ve sezaryen doğumlarda uygulanmalıdır. Epidural ve Spinal anestezi, genel anesteziden farkı olarak hasta kişi olan her şeyi görüp duyabilmektedir. Doğumun esnasında doğum sürecini tamamen hissetmektedir. Anne doğan bebeğin ilk sesini duyar ve çocuğunu kucağına alabilir. Yaşadığı bu aşamada hiçbir ağrı hissetmemektedir. Anestezi etkisi geçmeye başladıkça az da olsa hasta ağrılar hissetmeye başlar. Ancak doktor tarafından verilen ağrı kesiciyle ağrılar hafifletilir.

Epidural ve Spinal Anestesi Kimler İçin Uygulanır?

Spinal anestezide epidural anestezi gibi sadece bel bölgesinden yapılan anestezidir. Spinal anestezide bel bölgesinin altında kalan organların ameliyatında kullanılan bir sistemdir. Spinal anestezi genellikle genel anestezi olmaya uygun olmayan hastalarda uygulanmaktadır. Bel kısmının altında bulunan bacak kırığı ameliyatında, bacak kısmında olan kopmalara karşı protez takma ameliyatlarında, sezeryan, hemoroid rahatsızlığında, kasık fıtığı ve apandisit gibi organlardaki ameliyatlar yapılmaktadır. Spinal anestezi bel kısmından iğneyle enjekte edilir. Epidural ve spinal anestezi yapılırken bel kısmının iğne yapılacak noktası temizlenir ve iğne yapılarak anestezi yapılır. Hasta ameliyat süresince sokulan iğne acısını duyar. Spinal anestezi yapıldığında etkisini hemen göstermektedir. Epidural ve Spinal anestezi genel anestezi ile olmaya müsait olmayan hastalardan kronik akciğer sorunu olan, kalp yetmezliği rahatsızlığı olan, solunum yetmezliği bulunan hastalara uygulanmaktadır. Genel anestezide hasta tam uyutulur, spinal anestezide hastanın bilinci açıktır.
" } ] }