{ "title": "Kombine Spinal Epidural Anestezi", "image": "https://www.epidural.gen.tr/images/Kombine-Spinal-Epidural-Anestezi-25534.jpg", "date": "21.01.2024 15:08:51", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Kombine Spinal Epidural Anestezi, Sezeryan ile yapılan doğumlar 2 şekilde uygulanmaktadır. Genel anestezi ile hasta tamamen uyutulur veya sadece belden aşağısı uyuşturulur. Belden aşağısı uyuşturularak yapılan anestezi uygulamasına spinal anestezi adı verilmektedir. Hasta uyutularak yapılan anestezi işlemine ise epidural anestezi denmektedir. Bazı bayanlarda hem spinal hem de epidural anestezi uygulanabilmektedir. Bu uygulamaya kombine spinal epidural anestezi adı verilmektedir. Kombine spinal epidural anestezi uygulamasında hastanın bilinci açıktır ancak belden aşağısını hissedemez hale gelmiştir.

Kombine spinal epidural anestezi uygulaması sırasında hasta oturur veya yan yatmış vaziyete gelir ve bel kısmı hijyenik bir bez ile temizlenir. Daha sonra incecik bir iğneyle belden epidural saha adı verilen ağrı bölgesine girilerek 1-2 dakikalık kısa süre içerisinde ilaç verilir ve kombine spinal epidural anestezi uygulanmaya başlanır. Kombine spinal epidural anestezi uygulaması bittikten kısa bir süre sonra bacaklarda karıncalanma ve uyuşma gibi hareketlenmeler başlar. Kombine spinal epidural anestezi uygulamasında bebeğe hiçbir zarar gelmemektedir. Normal doğum esnasında yapılan epidural anestezide daha az ilaç kullanılır. Bu nedenle kombine spinal epidural anestezi uygulanan sezaryen doğumda anne adayı bedenini hareket ettiremez.

Kombine Spinal Epidural Anestezinin Yararları Nelerdir?

Kombine spinal epidural anestezi sırasında anne olacak bayan uyanık olduğundan dolayı bebeğinin doğduğu anın farkında olmaktadır. Kombine spinal epidural anestezi sayesinde doğum sırasında bayan hiçbir ağrı, sızı hissetmemektedir. Kombine spinal epidural anestezi sırasında veya sonrasında verilen anestezik ilaçların bebeğe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Fakat genel anestezinin uygulandığı sezaryen doğumlarda ameliyat sırasında yapılan anestezi ve ameliyat sonrasında damar veya oral yolla alınan analjezikler plasenta yolu ile veya anne sütü yoluyla bebeğin vücuduna geçebilmektedir.
" } ] }